Титанът на американското кино – режисьорът Стивън Спилбъргх – получи награда

...
Титанът на американското кино – режисьорът Стивън Спилбъргх – получи награда
Коментари Харесай

Спилбърг в Берлин: Аз съм еврейски режисьор

Титанът на американското кино – режисьорът Стивън Спилбъргх – получи премия за изцяло творчество на кинофестивала Берлинале. Той взе статуетката в ръцете си с прочувствена тирада, която направи трогателна отпратка към Холокоста - тематика, която сътвори един от най-запомнящите се филми по тематиката - " Списъкът на Шиндлер ". От години Германия се пробва да се оправи с националния си комплекс  в мъчително изцеление от наследството на Холокоста като мъчителна точка от историята. 

„ Тази статуетка има изключително значение за мен, тъй като аз съм еврейски режисьор. Бих желал да имам вяра, че това е дребен миг в доста по-големи продължаващи старания за изцеление на счупените места от историята – това, което евреите назовават Тикун Олам - коригиране и възобновяване на света “,, за който е номиниран и за " Оскар ".

Спилбърг сътвори фондацията „ Шоа “, уверен, че написаното от историка Йосеф Хаим Йерушалми е правилно. Той споделя: „ Обратното на справедливостта не е неправда. Обратното на справедливостта е забравата. Помирението е допустимо, единствено когато си спомним какво се е случило. Германия от дълго време е главен сътрудник в работата на фондация „ Шоа “. Частни жители, немското държавно управление и Берлинският кино фестивал се причислиха към нас в събирането и интервюирането на очевидци, в представянето на документални филми, в разпространяването на просветителни материали, в помагането ни да създадем нашите архиви необятно налични в Германия “, сподели режисьорът.

По думите му немският народ е подготвен да се изправи пред уроците от антисемитизма, фанатизма и ксенофобията, довели до Холокоста.

„ Един народ може да се назова обективен единствено в случай че се откаже от комфортната амнезия, която изкушава всички. След 20-ти век може би никоя нация не би трябвало да се ласкае или да се заблуждава, че заслужава да бъде наречена Справедлива. Но не би трябвало да отхвърляме опцията за правдивост. Не би трябвало да стопираме да я търсим. Този блян е нашата най-хубава вяра за намиране на смисъл в живота “, сподели още Стивън Спилбърг.

Той има намерение да прави филми толкоз дълго, колкото е в положение, откакто татко му е живял до 103-годишна възраст. Спилбърг възнамерява да се върне към по-страшните филми, с които нашумя в своята младост.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР